You are here: Home » Accessoires » Gadget Test: Samsung HMX H-300 camcorder

Gadget Test: Samsung HMX H-300 camcorder

geschreven door Constance

Ik heb van Samsung hun allernieuwste camcorder meegekregen (voor mooie opnames te maken van mijn safarireis) voor een uitgebreide test. (Meer technische informatie over de Samsung HMX H-300 camcorder verwijs ik je naar mijn 1e artikel.)

Zoals jullie ondertussen wel weten heb ik echt een vreselijke hekel aan het lezen van een gebruiksaanwijzing, maar aangezien ik mij deze safari heb beziggehouden met het fotograferen van oa. the Big 5, heb ik het vastleggen van de videobeelden aan Testman overgelaten. En Testman heeft een, zo mogelijk, nog grotere hekel aan gebruiksaanwijzingen dan ik.

De Samsung HMX H-300 werkt niet met schijfjes, bandjes of andere ‘ouderwetse’ opnamesystemen, maar gewoon met een SD-kaart. Natuurlijk is het wel van belang dat je een hoge kwaliteit SD-kaart en ook rekening houdt met het feit dat hoe meer GB je kaart heeft, des te langer je kunt opnemen. Ik heb, speciaal voor deze camcorder, een Sandisk SDHC 16GB – video HD klasse 6, kaart aangeschaft en hiermee konden we 2 uur lang opnames maken in de beste HD kwaliteit. En je kunt natuurlijk langere opnames maken door of een grotere kaart te kopen of door de beeldkwaliteit aan te passen.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ggkm-8KJGBw[/youtube]

Wat ons als 1e opviel is het mooie compacte formaat van de camcorder. Hij is bijna net zo groot als een medium model zaklamp en past daardoor eigenlijk in elke (hand)tas of jaszak. De batterij gaat wel 3 uur lang mee en is ook heel snel weer opgeladen, en dit kan zowel via USB als dmv. een stopcontact). De bediening van de camcorder gaat voornamelijk via het 3 inch touchscreen (dat daardoor wel last krijgt van vingers op het scherm, dus ik zou er een screenprotector overheen plakken of een doekje meenemen om het scherm te poetsen) en de knoppen op het apparaat zelf zijn alleen voor het open en sluiten van de lenskap, het in- en uitzoomen van het beeld, de opnameknop en om om te schakelen van video opnames naar het maken van foto’s. De camera gaat automatisch aan, zodra je het touchscreen uitklapt en als deze wordt ingeklapt gaat ook de camera weer uit, dus dat bespaart batterijen.

Het terugkijken van de opnames gaat reuze makkelijk, je zoekt op het scherm de opname op die je wilt bekijken, drukt op start en je kunt de opname zien. Mocht je een opname toch willen verwijderen, dan hoef je niet moeilijk te gaan zoeken en te plakken en knippen, maar je drukt op ‘delete’ en de opname is verwijderd. (Dit vergelijkbaar met het verwijderen van digitale foto’s op je digitale fotocamera.)

Verder is de zoommogelijkheid (30x optische zoom) echt een belangrijke reden om deze Samsung camcorder aan te schaffen, zeker bij natuuropnames (je kan/mag bij sommige wilde dieren nu eenmaal niet te dicht bijkomen) . En doordat de camera zichzelf stabiliseert, dmv. de OIS Duo-functie, krijg je haarscherpe beelden zonder het bekende gebibber of een korrelig beeld, de HD-opnames blijven haarscherp en stabiel.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hwwnaefXS0M[/youtube]

Tijdens een safari gaat de dag altijd heel snel over in de avond (schemer kennen ze in Afrika eigenlijk niet) en natuurlijk zagen we vlak na zonsondergang, 2 jachtluipaarden (Cheetahs) lopen, en zelfs dan is het nog mogelijk om video opnames te maken, dit komt omdat er gebruikt is gemaakt van een BSI CMOS sensor. Deze sensor is veel gevoeliger dan een normale CMOS sensor en gaat beeldruis en vervorming bij gedimd of slecht licht tegen. (Zie YouTube opname.)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=OuNbSqosyrk[/youtube]

Eenmaal thuisgekomen wilde we de opnames natuurlijk bekijken op onze televisie, want op een groot scherm kan je je opnames natuurlijk het mooiste en het beste bekijken. Wij hebben een HD-televisie en het aansluiten van de camcorder is reuze eenvoudig. Je sluit de bijgeleverde kabels aan op je camera, zoekt het juiste kanaal op je tv op en start de opnames. Ook kan je opnames overslaan, verwijderen of vooruit spoelen (ook in slowmotion).

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

Op onze website wordt gebruik gemaakt van cookies voor advertentiecampagnes en webstatistieken. Sommige informatie kan gedeeld worden met advertentienetwerken. Onder het kopje Privacy en Cookies lees je welke cookies geplaatst worden en waarom. Ga je akkoord met onze cookies?