You are here: Home » In & om het huis » Tegelvloer tips en gebruik

Tegelvloer tips en gebruik

geschreven door Constance

astor-vloertegel-now-amber

De tegelvloer wordt in Nederland vaak voor de zogenaamde `natte ruimte` gebruikt en eventueel de keuken. Met `natte ruimtes` worden de badkamer en toilet bedoeld. Deze vloerbedekking wordt een `harde` afwerking genoemd. Voor veel mensen is een tegelvloer niet alleen een harde vloer, maar ook een koude vloer. Dit nadeel kan door toepassing van vloerverwarming verholpen worden, waardoor de vloer aangenaam warm aanvoelt.

Bij de keuze van tegels moet men zich realiseren, dat je deze er niet zo weer uithaalt, òf ze kunt vervangen, zoals dit wel kan bij vloerbedekking. Hou bij de kleurkeuze daarom rekening met de lange levensduur van de tegel. Men kan wel over oude tegels heen tegelen, alleen wordt de vloer dan dikker en dat kan  problemen veroorzaken bijvoorbeeld met het sluiten van een deur.

Een groot voordeel van dit type vloer is dat het zeer eenvoudig schoon te maken is, met een bezem, stofzuiger of dweil. Al met al een vloer die ideaal is voor mensen met bijvoorbeeld huisdieren, of voor gezinnen die met allergieën rekening moeten houden, zoals bijvoorbeeld huis- of stofmijt.

Waar men bij de keuze van de tegel op moet letten is de toepassing van de tegel. Hoe intensief wordt de tegelvloer belopen, moet de tegel ook buiten gebruikt worden, etc.? Deze vragen bepalen zeer sterk de keuze van de tegel aan de hand van hun kwaliteit of wel hun hardheid. Zo zult u begrijpen dat een tegel op de vloer naast een terrasdeur meer slijt door bijvoorbeeld zand van onder de schoenen, dan een tegel in de badkamer.

 Ook heb je bij de keuze van de tegel te maken met het oppervlak van de tegel: glad of reliëf, mat of glanzend; voor ieder wat wils. Voor de vloertegels in de natte ruimtes kan men echter beter niet voor tegels met een gladde oppervlakte kiezen, aangezien deze als ze nat zijn letterlijk `spiegelglad` worden.

Een ander punt van aandacht bij dit type vloeren is, dat de ondervloer niet mag bewegen, anders ontstaan er scheuren in de tegels.

Maar als de keus voor de  tegelvloer eenmaal gemaakt is, heeft men er indien vakkundig gelegd jarenlang plezier van.

Ingrid Zwarteveen, Tipgever Enschede en omgeving

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com