Homepage
Categorieën

Gerelateerde artikelen

  • Shoppen.blogo.nl heeft nieuw design Shoppen.blogo.nl heeft nieuw design
  • HUISJE BOOMPJE, ja! BEESTJE? Nee! HUISJE BOOMPJE, ja! BEESTJE? Nee!
  • Verkooptips voor open dagen. Verkooptips voor open dagen.
  • Verkoopstyling, verkoop je huis! Verkoopstyling, verkoop je huis!
  • Als de badkamer tijdelijk geen privégebied is. Als de badkamer tijdelijk geen privégebied is.
  • Ervaringen van een verkoopstyliste… Ervaringen van een verkoopstyliste…
wonen

Nog geen koper? Grijp uw kans met inventieve tips…

In tijden van crisis gaat het verkopen van een huis met stress gepaard. Wie niet eindeloos wil wachten op die ene koper, en toch een goede opbrengst voor zijn huis wil, moet inventief zijn.

Er is veel concurrentie. Als verkoper moet u alles op alles zetten, om ervoor te zorgen dat een koper voor úw huis kiest. Er zijn veel koopjesjagers, dus moet de financiële waarde van de woning stevig onderstreept worden.

Laat het gras nu werkelijk groener zijn dan bij de buren. De concurrenten in dit geval. Verleidt de koper met alles wat de woning te bieden heeft. Maar… Niemand weet wat de koper belangrijk vindt. Maak daarom liever elke ruimte van belang. Als een woningzoeker bij het zien van uw woning – op de foto’s!- een goed gevoel krijgt, wordt dit misschien uw koper!

Graag geef ik twee voorbeelden, die u hopelijk op meer inventieve ideeën brengen.

Voorbeeld 1:

In uw tuin staat een plastic tuinset met van die opvouwbare of stapelbare stoelen. De witte variant is veelal vergeeld en de groene verbleekt, door invloed van de zon. Hiermee wekt u niet de suggestie van een tuin waar men oeverloos van het buitenleven geniet.

Suggestie 1:

Wellicht heeft een van uw vrienden een fraaie hardhouten of kunstrieten tuinset. Stel voor om deze tijdelijk om te ruilen. Als dank kunt u aanbieden om deze set grondig te reinigen. Bijkomend voordeel: dit komt ook uw verkoopfoto ten goede. Verwen deze vrienden bijvoorbeeld met koffie en zelfgemaakte taart. Laat hen genieten in uw tuin, aan hun eigen tafel. Ik weet zeker dat zij er de humor van inzien…

Voorbeeld 2:

Uw woning heeft drie slaapkamers, maar de badkamer is erg klein. Deze ruimte biedt slechts plaats voor een douche, een toilet en een enkele wastafel. U weet dat dit een knelpunt voor uw categorie woningzoekers is.

Suggestie 2:

Wellicht kent u iemand die een schets of bouwtekening voor u zou willen maken. Met deze tekening brengt de mogelijkheden tot verruiming van deze ruimte in beeld. U gaat deze verbouwing niet uitvoeren! Met deze tekening laat u zien wat wél kan, in plaats van wat niet past. Misschien biedt het platte dak ruimte voor een uitbouw? Of mag er een dakkapel geplaatst worden? Met een prijsopgave voor de verbouwing geeft u de kijker een indicatie voor het kostenplaatje. Belangrijker nog: u geeft een mogelijke oplossing voor het probleem. Zo creëert u verkoopkansen!

Op onze website wordt gebruik gemaakt van cookies voor advertentiecampagnes en webstatistieken. Sommige informatie kan gedeeld worden met advertentienetwerken. Onder het kopje Privacy en Cookies lees je welke cookies geplaatst worden en waarom. Ga je akkoord met onze cookies?