You are here: Home » In & om het huis » Het regent

Het regent

geschreven door testman

watergeven1

Weken was het zonnig, droog en warm. En toen sloeg het weer om, het ging regenen, heel veel regenen! Wat heerlijk! Echte tuinliefhebbers zullen het herkennen.
De plantjes stonden te springen om water! En dat is er veel gevallen.
Een echte tuinier zal weten dat je plantjes niet moet verwennen, omdat ze anders lui worden. Maar tegen de aanhoudende hoge temperaturen van de afgelopen tijd, zonder ook maar één spatje regen, is geen plant of boom bestand. Zo nu en dan beregenen is dan onvermijdelijk.

Planten gaan met hun wortels op zoek naar water. Hoe dieper dit zit, hoe dieper de plant zal wortelen. Krijgt zo’n plant nu van jongs af aan al met grote regelmaat water, dan zal deze geen moeite doen het water op te zoeken, de plant wortelt oppervlakkig: Het komt hem immers dagelijks toe.
Wanneer het langdurig droog is, zal de plant veel water verlangen, omdat de bovenlaag waarin deze is gewordteld het eerste indroogt. Met als gevolg; sproeien, sproeien, sproeien….
 
Verwen de plantjes dus niet en giet ze alleen bij extreme omstandigheden (zoals de afgelopen droge periode, liefst in de avond), of als je ziet dat ze het moeilijk hebben. Veel planten zien er overdag minder fraai uit, maar herstellen zich in de avonduren, wanneer het afkoelt. Niet te snel medelijden hebben dus…

Tegenwoordig wordt er bij het realiseren van nieuwe tuinen vaak beregening aangelegd. Dit is een automatisch systeem wat op gezette tijden de tuin van water voorziet. Handig zo lijkt het, wanneer je weinig tijd hebt of met vakantie bent. Je stelt het beregeningssysteem in en trekt de deur achter je dicht!
Nadeel is echter wel het eerder omschreven ondiep wortelen en dus de grotere behoefte aan water.
Mar ook de verschillende onderlinge waterbehoefte van de verschillende plantensoorten speelt een rol;
Vetplanten, siergrassen en taxus bijvoorbeeld, hebben een hekel aan natte voeten en kunnen met veel minder water toe. Andere soorten houden juist weer van vochtige grond. Het beplantingplan moet wel heel erg zijn ingesteld op een gelijke waterbehoefte op die manier, terwijl de plant van nature naar behoefte zijn water opneemt.
Ook het weer zelf moet eigenlijk niet vergeten worden. Als het apparaat structureel aan gaat met een tijdklok, zonder rekening te houden met temperaturen, wind, de bodem en natuurlijke regen, krijgen de planten onnodig veel water of misschien wel te weinig.
Als je een regeninstallatie hebt, raad ik aan deze handmatig te bedienen, dus als je ziet dat het nodig is.

Maar ik ben van mening dat een plantenborder met veel verschiilende planten het best met de slang of de gieter beregend kan worden, zodat naar behoefte gesproeid kan worden.
En dat is echt goed te doen, zo nu en dan de extreme gevallen..

Uiteraard ben ik uitgegaan van tuinbezitters met een tuinoppervlakte van max. 150 m2 en niet van tuinen die vele malen groter zijn, want dan wordt handmatig gieten wel een ander verhaal…

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com