You are here: Home » Columns » Horen, proeven, ruiken, voelen en zien !

Horen, proeven, ruiken, voelen en zien !

geschreven door Constance

Wonen bestaat uit een interieur en een exterieur, welke meer en meer op elkaar worden afgestemd. Wonen is een emotie die helemaal bij je beleving past. Slechts in enkele honderdsten van een seconde nadat we iets zien, ruiken, horen, proeven, voelen we een emotie. ‘Wat is dit mooi’, ‘Whow , wat een prachtige kleur’, ‘Wat ruikt het hier goed’, ‘Wat is het hier gezellig’, “Mmm, wat is dit lekker”. Onze zintuigen laten zich verleiden door een spel van kleuren en vormen, en van geuren en geluiden.
‘Sense of Nature’ is een tuinplantenconcept waarbij alles draait om de emoties die ieder mens bij een plant beleeft. Binnen dit concept zijn er vijf plantgroepen gemaakt. Elke groep refereert aan één zintuig (horen, proeven, ruiken, voelen, zien), maar het is niet uitgesloten dat een plant bij meer zintuigen past. Lavendel bijvoorbeeld hoort bij ruiken, kijken en voelen. Het draait om de beleving.

Horen

Horen staat voor een bijzondere eigenschap van planten. Ze hebben het vermogen om een uniek geluid te maken. Elke tuin heeft een eigen geluid. Een streling van het oor waar je thuis bij voelt. Het geluid van planten voelt vertrouwd, want het is er altijd en overal al geweest. Het is bijna gewoon geworden. Het geluid van planten is zo mooi dat het zonde is om het gewoon te gaan vinden.

Proeven

Smaak is een niet weg te denken emotie. Bladeren, bloemen, vruchten en andere delen van een plant maken van een lekker gerecht een overheerlijk gerecht. Proef frambozen en droom weg op een zwoele zomeravond. Een blaadje laurier in de soep en deze smaakt naar de nostalgische keuken waarin oma met een schort voor appels staat te schillen. Zonder de emotie proeven is het leven smaakloos.

Ruiken

De neus ruikt wat het oog niet ziet, het oor niet hoort, de huid niet voelt en de mond niet proeft. Wijn drink je als eerste met de neus. Geur is een van de meest pure emoties. Het parfum van een bloem of plant dringt vrijwel rechtstreeks door in de hersenen. Vluchtige reukstoffen hebben slechts heel kort het leven, maar laten een onuitwisbare indruk achter. De geur van een bloementuin roept die heerlijke emotie op van lopen met blote voeten op het gras in een heerlijk zonnetje. Geur is onmisbaar, maar dat weet je pas als je het mist.

Meer informatie op mijn blog Vision on Living

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com