You are here: Home » Interieur » Daglicht!

Daglicht!

geschreven door Constance

Heel belangrijk in een huis is het daglicht. Het daglicht in de kamer is afhankelijk van veel verschillende punten zoals, de stand van de zon, de grootte van de ramen, de raamdecoratie,  etc. Daglicht heeft invloed op de kleuren en bepaalt grotendeels de sfeer in huis.

Noord, oost, zuid of west
Waar zitten de ramen? Op het noorden of het zuiden? Dat maakt een groot verschil. Het noordenlicht is een koud blauw ochtendlicht. Het licht vanaf het zuiden is een gelig middaglicht en dus warmer. Om een kamer op het noorden meer en warmer licht te geven, kan je kiezen voor een daklicht. Het licht van boven zorgt voor een warmer licht ook in de middag!

Grootte van de ramen
De grootte van de ramen speelt ook een grote rol in het daglicht. Hoeveel licht komt er binnen? Zijn er kleine ramen met vakverdeling, dan laten de ramen maar weinig licht door. Een grote raampartij met opslaande deuren geeft veel licht door.

Raamdecoratie
Raamdecoratie kan daglicht tegenhouden. Wanneer er zware gordijnen naast een raam hangen, zorgen die ervoor dat het licht niet opzij langs de wanden kan weerkaatsen. Zo loop je een hoop daglicht mis. En rol- of vouwgordijnen hangen bovenin en blokken het licht dat via het plafond weerkaatst.  Zie de foto’s voor en na.


Bekijk je raam goed voordat je een keuze maakt voor gordijnen. Bij smalle ramen is een rol-of vouwgordijn beter. Een rol- of vouwgordijn geeft het raam meer breedte en het laat het daglicht beter binnen.  Bij een heel breed laag raam is een beter te kiezen voor gordijnen. Deze geven juist verticale lijnen weer en laten het daglicht zo goed mogelijk binnen. Vouwgordijnen zouden hier het raam nog minder hoog doen lijken. 

Karin Burger InterieurTipgever Utrecht

Gerelateerde artikelen

2 reacties

J. Gans 14 september 2009 - 11:47

Wij hebben een heel erg groot etalage raam zodat mensen die er langs lopen na binnen kunnen kijken.
Wij zouden graag een systeem willen waarbij je wel naar buiten kan kijken maar niet erdoor naar binnen enwel te bedienen van onderen naar boven. Bestaat zoiets?

Reageer
J. Gans 14 september 2009 - 11:47

Wij hebben een heel erg groot etalage raam zodat mensen die er langs lopen na binnen kunnen kijken.
Wij zouden graag een systeem willen waarbij je wel naar buiten kan kijken maar niet erdoor naar binnen enwel te bedienen van onderen naar boven. Bestaat zoiets?

Reageer
J. Gans 14 september 2009 - 11:47

Wij hebben een heel erg groot etalage raam zodat mensen die er langs lopen na binnen kunnen kijken.
Wij zouden graag een systeem willen waarbij je wel naar buiten kan kijken maar niet erdoor naar binnen enwel te bedienen van onderen naar boven. Bestaat zoiets?

Reageer
wilma korrel 14 september 2009 - 14:38

Ja, dat bestaat. Er zijn duettes en plissés met een transparante doorkijk naar buiten. Overdag kijk je er dan niet door naar binnen, maar in de avond als de lampen branden is er wel enigzins van buitenaf naar binnen te kijken. Als je hierbij de optie top down/bottom up neemt zijn deze systemen allebei ook van onderaf te bedienen.

Reageer
wilma korrel 14 september 2009 - 14:38

Ja, dat bestaat. Er zijn duettes en plissés met een transparante doorkijk naar buiten. Overdag kijk je er dan niet door naar binnen, maar in de avond als de lampen branden is er wel enigzins van buitenaf naar binnen te kijken. Als je hierbij de optie top down/bottom up neemt zijn deze systemen allebei ook van onderaf te bedienen.

Reageer
wilma korrel 14 september 2009 - 14:38

Ja, dat bestaat. Er zijn duettes en plissés met een transparante doorkijk naar buiten. Overdag kijk je er dan niet door naar binnen, maar in de avond als de lampen branden is er wel enigzins van buitenaf naar binnen te kijken. Als je hierbij de optie top down/bottom up neemt zijn deze systemen allebei ook van onderaf te bedienen.

Reageer

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com