You are here: Home » Interieuradvies » ONTDEK DE MAGIE VAN TEXTIEL (1)

ONTDEK DE MAGIE VAN TEXTIEL (1)

geschreven door Constance

Heimtextil in het Duitse Frankfurt is de grootste vakbeurs ter wereld op het gebied van interieurtextiel, zoals gordijn- en meubelstoffen, bed- en badtextiel, behang en karpetten. Elk jaar worden hier trendprognoses ontwikkeld met betrekking tot nieuwe kleuren, materialen, texturen en dessins. Voor het seizoen 2009/2010 zijn er zes trendthema’s: Alchemist, Enchanted, Fortune Teller, Illusionist, Time Traveller en Witchcraft. Rode draad is ‘Expect the unexpected’. Laat je verrassen door de magie van textiel!

Van vlak naar volume
De textieltrends zijn dit jaar ontwikkeld door zes verschillende creatieve bureaus wereldwijd. Het daaruit voortvloeiende trendboek is uitgewerkt en vormgegeven door het Stijlinstituut Amsterdam onder art directie van Anne Marie Commandeur. Eén conclusie is overduidelijk: de textiele wereld is niet langer vlak. Of het nu gaat om stoffen, behang, dekbedovertrekken of karpetten: het beeld wordt bepaald door reliëfstoffen, hoog-laag structuren, volumineuze en gewatteerde stoffen, opengewerkte stoffen, smock- en patchwork, meerdere laagjes, plooien en krinkels, applicaties en stiksels, pailletjes en veertjes. Uiteraard nodigt deze optiek uit tot aanraken. We gaan voelen om te ‘zien’ wat het is.

Trendthema Alchemist (vormgegeven door DAN-project, Japan)
Sjiek, sensueel en surrealistisch. Maar ook urban en kosmopolitisch. In de Alchemist vinden we structuren van metalen en mineralen, mat en glanzend, vertaald in zware stoffen als wol, flanel, vilt en nobele tweedstoffen. Luxe en kostbare materialen; soms met de hand, soms met de nieuwste lasercut-technieken opengewerkt en zo van een extra dimensie voorzien. Optische illusies zijn overal. Behangstructuren zijn voelbaar, soms zelfs driedimensionaal. Stoffen kleuren en glimmen vanuit elke hoek anders, doordat het licht er anders opvalt. Dit maakt nieuwsgierig en nodigt uit tot ‘voelen’.
Strenge geometrie in de zin van repeterende, rechte lijnen, kubistische vormen en sculpturale en architectonische invloeden zorgen voor een masculien beeld. Structuren zijn haast sculpturaal. Ook qua kleurbeeld overheersen mannelijke kleuren als cool lichtgrijs, diep steenkool-grijs, donker antraciet, donker marineblauw en vooral heel veel zwart. De verleidelijke glans van zilver en metallic prints zorgen voor een vleugje elegantie en sensualiteit.

1  Tapijt Point uit de Castello-lijn van Vorwerk: kosmopolitisch, urban en stijlvol. Naar keuze in grote en kleine cirkels of in golvende lijnen.
2  Driedimensionaal structuurbehang Charisma van Ulf Moritz, met de optiek én touch van gevlochten leer. Hier in zilver met subtiel kleurverloop van Eijffinger.
3  Vinylbehang Contempo met voelbare tegelstructuur uit de collectie Interwall.
4  Optisch bedrog van Diesel. Dankzij de realistische prints lijkt het bedtextiel Trompe l’oeil een gesculpte structuur te hebben, maar schijn bedriegt.

Bron:  Perscentrum Wonen

 

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com