You are here: Home » In & om het huis » Kleur in de tuin met bloembollen

Kleur in de tuin met bloembollen

geschreven door testman

Als de sneeuw en het ijs straks zijn verdwenen, het langzaamaan weer warmer gaat worden en de eerste planten weer tot leven komen, dan kan het tuinseizoen wat mij betreft weer beginnen! Ik kan niet wachten…
In het voorjaar gebeurt er zo veel. Als je soms een dag niet door de tuin loopt, heb je wat gemist… Het gaat hard, in een week kan er ineens een hele bladrozet boven de grond gekomen zijn, of een heester zomaar ineens in het blad zitten.

Wat goed is om te doen in de winter en het voorjaar, is kijken waar kale plekken in de borders zijn, plekken die lang leegblijven totdat ineens die vaste planten er weer zijn. Die plekken zijn nu misschien kleurloos en somber, en zijn heel geschikt voor bloembollen. 
Mooi om dat eens een jaar te inventariseren; wanneer komt wat op in de tuin en waar mis ik nog iets?! Hier kun je dan het volgend jaar op inspelen, door de bollen op tijd te planten.

Plant bollen die bloeien voordat de andere planten opkomen. (Kijk nu dus goed wat er zoal groeit en vooral wanneer). Bloembollen geven de tuin al eerder kleur en vullen de sombere plantvakken. Als ze zijn uitgebloeid, overgroeien de vaste planten in de border het loof.  Het lelijk geel geworden blad verdwijnt hierdoor uit het zicht. En de bol kan zo voldoende voeding uit het blad halen om het volgende jaar weer rijkelijk kunnen bloeien.

Als je bloembollen plant, is mijn advies; maak grote groepen van één soort. Hierdoor heeft de kleur veel meer effect, dan kleine groepjes van alles wat.  Strooi de bollen uit en plant ze daar waar ze zijn neergekomen, zo ontstaat een natuurlijk beeld. Kies voor het juiste bloeimoment;  houdt rekening met de al bestaande beplanting. Let hierbij ook op kleur!!

Vroegbloeiende bolletjes zijn o.a. sneuuwklokjes, krokus, sterhyacint, div. tulpen en irissen.
Ook leuk zijn lelietjes van dalen tussen wat saaiere groenblijvende vakken, zoals bij Hedera.  Ze komen dan boven de klimop uit en verspreiden bovendien een heerlijke geur.
 

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com