You are here: Home » Groen wonen » Leemstuc, nieuwe klassieker

Leemstuc, nieuwe klassieker

geschreven door Constance

Tijdens adviesgesprekken wordt mij de laatste tijd steeds vaker gevraagd naar een afwerking voor op de muur die ‘mooi’ is, het liefst ‘eigentijds’ en niet schadelijk is voor de gezondheid. Ik merk dat het steeds belangrijker wordt dat er in huis een gezond woonklimaat heerst. Wat ik dan als advies geef is: gebruik leemstuc. Dit is een oeroude afwerking voor op de wand, 100% natuurlijk en tegenwoordig helemaal ‘in’.

De meeste mensen denken bij leem vooral aan de gele kleuren. Het product is er echter in veel verschillende kleuren verkrijgbaar. De kleuren worden gevormd door de verschillende plekken waar het leem gedolven wordt.

Doordat het product niet keihard wordt kunnen er wel lichte beschadigingen ontstaan eerder dan bij bijvoorbeeld sierpleister stucwerk. Het voordeel van leem is, dat al is het helemaal droog, door het nat maken van de wand het leem weer bewerkbaar is. Dus kun je scheurtjes of beschadigingen die ontstaan zijn zonder problemen wegpleisteren.

Leem reguleert de luchtvochtigheid van een kamer en zorgt voor een evenwichtig en aangenaam woonklimaat. Wat ook een groot voordeel is dat leem schadelijke stoffen en vieze geurtjes in zich opneemt. Bijvoorbeeld als er in de ruimte gerookt of gekookt wordt zal een deel van deze geurtjes door de wanden worden opgenomen.

Ook kan leem uitstekend gebruikt worden in combinatie met wandverwarming. Dit is een zeer energiezuinige verwarmingsmethode waarmee het huis zeer aangenaam verwarmd wordt. Wanneer je dan ook nog je gevel aan de binnenzijde isoleert met houtvezelisolatie, gecombineerd met leemstuc en wandverwarming doe je echt iets voor het milieu, met 100% natuurlijke producten en je bespaart ook nog op de stookkosten.

Op de site over leemstuc, kleuren, verwerking en wandverwarming kun je kijken naar nuttige informatie over leem, maar ook over wandverwarming en het van binnen na-isoleren van wanden. Alles op basis van natuurproducten dus goed voor ons milieu en zeker ook voor het woonklimaat.

Ingrid Zwarteveen, InterieurTipgever Oost Nederland

Gerelateerde artikelen

4 reacties

Saskia Meijer 12 december 2008 - 00:18

Kijk voor leemstuc en duurzame wandbewerkingen in huis en badkamer ook eens op http://www.dexhomeprojects.com

Reageer
Saskia Meijer 12 december 2008 - 00:18

Kijk voor leemstuc en duurzame wandbewerkingen in huis en badkamer ook eens op http://www.dexhomeprojects.com

Reageer

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com