You are here: Home » Audio & video » Test; Waterdichte Sony Xperia Z3 Compact

Test; Waterdichte Sony Xperia Z3 Compact

geschreven door Constance

Een van mijn eerste mobiele telefoons (ergens jaren 90) was een Sony Ericsson en ik heb dan ook een aantal jaren Sony Ericsson gebruikt. Ik heb, in het verleden ook nog een paar keer een Sony Ericsson getest, zoals in december 2006, de allereerste Sony Ericsson damesmobiel testen (de Z610), maar de Xperia modellen heb ik nog niet eerder mogen/kunnen testen. Daarom was ik ook heel blij dat ik de waterdichte Sony Xperia Z3 Compact (in het groen) mocht gaan testen, zeker nadat ik deze al had mogen aanschouwen op de IFA2014 in Berlijn.

xperia-z3-compact-green

De Sony Xperia Z3 Compact is het iets kleinere zusje van de Z3 en het verschil tussen de Z3 en de Z3 Compact zit hem voornamelijk in de grote van het scherm, nl. 5,2 inch tegen 4,6 inch en is de Compact ook 30 gram lichter, maar verder heeft de Z3 Compact dezelfde features als haar grote broer.

klepje open zijkant dichtDe Xperia Z-serie (tablets en smartphones) zijn allemaal 100% waterdicht, maw. een duik in de toiletpot overleven ze moeiteloos maar je kan ook onderwater foto’s en hd-video opnames maken. Dit houdt in dat toestel volledig afgesloten moet worden en daardoor zit het oplaadpunt, en de micro SD-kaart houder, ‘verstopt’ achter een klepje. (In het begin had ik moeite om deze open te maken, vanwege mijn lange nagels, maar het vereist wat handigheid en nu gaat het moeiteloos.) Achter het andere klepje zit de Nano Sim kaart houder.  De enige ‘opening’ is de headset aansluiting, en zit tussen de 2 klepjes een oplaad-dock aansluiting (los te koop). Verder zitten er aan de zijkant de aan/uitknop en volumeknop en een aparte camera knop. De Z3 Compact wordt geleverd incl. oplaadsnoer en stekker en een headset. Deze headset zat bij mij niet meer in de doos maar ik heb mijn muziek beluisterd dmv. de Sony MDR-NC31EM met digitale ruisonderdrukking. (De test van deze, apart verkrijgbare headset, volgt later deze week.)

Op de 4 hoeken zitten plastic stripjes en deze zorgen ervoor dat je niet zo snel butsen en en krassen krijgt, mocht de Z3 Compact uit je handen vallen en op een hoekje terecht komen en aan de voor- en achterkant zit een glazen plaat.  En je kunt, dmv. een gekleurd lampje zien, wanneer je een nieuwe berichtje of mailtje hebt en de kleuren hiervoor zijn apart in te stellen.

mdr-nc31Em-headsetWaar ik, als echte radioliefhebber helemaal blij van werd, is de FM radio! Bij bijna alle andere merken is de FM radio verdwenen en dat vind ik super jammer want je moet dan altijd met WiFi verbonden zijn, wil je naar de radio kunnen luisteren en met een ingebouwde FM radio hoeft dit dus niet. Dit is voor mij een reden om voor een Sony Smartphone te kiezen. En zeg je Sony, dan zeg je Walkman (ja ook mijn eerste Walkman was een Sony, zo’n mooie waterdichte gele waar je cassettebandjes in stopte). Je krijgt bij Xperia Z3 Compact een gratis proefabonnement van Music Unlimited maar je kan natuurlijk ook al je favoriete nummers op een Micro SD-kaart zetten en deze beluisteren via de Walkman.

Een goede camera is ook niet meer weg te denken van de smartphone en de Z3 Compact heeft een camera met 20.7 mp en kan je de ISO-waarde tot 12800 gebruiken waardoor je foto’s, zelfs gemaakt bij mindere lichtomstandigheden, nog steeds goed zijn. Je kunt de camera op heel veel manieren opstellen, zoals resolutie, witbalans, ISO, foto locatie, flitsmodus en scenes. Maar ook kan je kiezen voor zoals panorama opnames, autostand, foto’s maken met achtergrond geluid. Je kunt ook video-opnames maken in 4K resolutie  maar hou er wel rekening mee dat de Z3 Compact dan wel warm wordt. De kwaliteit van de foto’s zijn op zich prima, maar voor een echte mooie grote afdruk raad ik toch altijd een spiegelreflex camera aan want daar zijn smartphone camera’s toch niet zo geschikt.

De Z3 Compact draait op Androrid 4.4.4 Kitkat en als je, net als ik, al eerder een Android telefoon hebt gehad dan heb je, nadat je bij de Play Store bent ingelogd gelijk al je apps weer terug. Verder wordt de Z3 Compact geleverd met Garmin navigatie,  AVG Antivirus, Facebook, Kobo en de OfficeSuite-app en ook de nieuwe Sony-apps zoals Movie Creator, Lifelog, Sketch en What’s New.

Een van grootste irritators is een (bijna) lege accu, maar daar heb je met de Z3 geen last van want ik deed met gemak 2 dagen met mijn batterij, ondanks veelvuldig wifi gebruik en zonder dat ik de speciale (Ultra) Stamina-modus gebruikte. Deed ik dit laatste wel dan ging ie zelfs 3 dagen mee. Met de Stamina-modus wordt de mobiele data- of wifiverbinding uitgeschakeld als het scherm uitstaat, waardoor er batterij wordt bespaart, maar het is wel mogelijk om applicaties uit te sluiten; je kunt dan wel gewoon mails of Whats appjes binnenkrijgen als het scherm uitstaat. Bij de Ultra Stamina-modus kan je alleen echt essentiële apps gebruiken, zoals bellen en sms-en.

sony_xperia_z3_vs_sony_xperia_z3_compact

Conclusie; ondanks het feit de dat Xperia Z3 Compact heet, heb ik werkelijks niks ‘compacts’ aan het toestel kunnen ontdekken. Hij heeft alle features (behalve het grotere scherm) die zijn grote broer (of zus) ook heeft en toch is ie een stuk voordeliger dan de ‘gewone’ de Z3. De accu gaat extreem lang mee, ik vind het super dat je kan genieten van én de Walkman én de FM-radio (zeker in combinatie met de speciale Sony MDR-NC31EM hoofdtelefoon) en ook maakt de Compact goede foto’s. Mijn ‘oude’ Sony liefde is weer opgebloeid.

Gerelateerde artikelen

1 reactie

GSM Reparatie Centrum 22 oktober 2015 - 16:37

Top review.

Reageer

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com