You are here: Home » In & om het huis » Zevenblad, onkruid of niet?

Zevenblad, onkruid of niet?

geschreven door Constance

In onze oude tuin groeit Zevenblad, vorig jaar ben ik er flink de strijd mee aangegaan maar nu piepen de kopjes van dit onkruid als eerste boven de grond. NIET LEUK. Zevenkruid, ook wel Hanenpoten genoemd is vrijwel onuitroeibaar. Onder de grond groeien witte wortelstokken die gemakkelijk breken en elke millimeter die in de grond zit, groeit uit tot weer zo’n mooi plantje.

onkruid of niet?

Op internet vind je allerlei methodes om dit onkruid weg te werken, variërend van dagelijks plukken, elk blad met een kwastje insmeren met Round-up tot het onderwater zetten van je tuin. Dan vind ik het advies dat ik op internet las een stuk sympatieker: Gewoon laten groeien als bodembedekker! Er komen leuke witte of roze bloemschermen aan. Tsja, als je dat prima vindt moet je dat zeker doen! Ik ga de strijd nog maar even aan want ik heb er vertrouwen in dat ik win! Op de plekken in de tuin waar ik vorig jaar wortel voor wortel heb verwijderd, lijkt nog niets op te komen….
Maar als je het laat groeien heb je wel een verdraaid handig platje in de tuin: Zevenblad bevat vitamine C, provitamine A en kalium, calcium, magnesium, kiezelzuur. Je kunt het eten als spinazie of fijngesneden als peterselie. In deMiddeleeuwen gebruikte men zevenblad bij de behandeling van jicht en reuma. De naam (podagra) verwijst daar ook naar. Omslagen van gekneusde bladeren van zevenblad werken pijnstillend op pijnlijke gewrichten.
Altijd handig, een Zevenblad-compres tegen de pijn in m’n knieën nadat ik de hele dag aan het wieden ben geweest…

Gerelateerde artikelen

2 reacties

anita 4 mei 2017 - 16:59

Beste Constance,
zou je me willen mailen hoe je dat kompres maakt? alvast dank.

Reageer
Constance 4 mei 2017 - 19:05

Hi Anita, ik zal je 2 links sturen waarbij dit de gemakkelijkste manier is om een kompres te maken.
En een andere manier is deze

En natuurlijk beterschap en succes

Reageer

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com