You are here: Home » Huis & Tuin » Bezoek aan de Hästens fabriek in Zweden

Bezoek aan de Hästens fabriek in Zweden

geschreven door Constance
Woontrend koper is hot

Afgelopen maandag ben ik naar Zweden afgereisd om een bezoek te brengen aan de Hästens beddenfabriek in Köping in Zweden. Köping ligt op ong. 1,5 uur rijden van Stockholm en ik heb 2 nachten geslapen in Hotel Karmansbo Manor en dit hotel is speciaal gekozen zodat ik ook op een Hästens bed kon slapen.

Dinsdag jl. was het zover, ik mocht het hele fabricage proces van een Hästens bed meemaken. Allereerst zijn we meegenomen naar het naai atelier, waar alle hoezen voor de matrassen en de opdekmatrassen worden gemaakt. Natuurlijk is het kenmerk van een Hästens bed die bekende blauw-witte ruit, maar er zijn in het totaal 21 verschillende kleuren mogelijk waaronder ook een aantal uni kleuren (zoals donkerbruin, blauw, zwart en wit) en zelfs een streepstof! Elke stof wordt eerst met de hand geknipt en daarna in elkaar gezet en als de hoezen klaar zijn worden ze naar de verschillende afdelingen gebracht. Er is een aparte afdeling waar het paardenhaar wordt verwerkt en dat is ook het geval met het schapenwol. (Deze wol is afkomstig van schapen uit Friesland.) Elk topmatras wordt gevuld met paardenhaar en schapenwol en dit is ook weer handwerk, daarna gaat de bovenkant van het matras en worden de 2 delen op elkaar geritst en wordt er een patroon in de topdekken gestikt.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=KZ_M-d2BV78[/youtube]

De lattenbodems en matrassen worden weer in een ander gedeelte van de fabriek gemaakt. De lattenbodems komen kant en klaar de fabriek binnen en dan begint het opbouwen. De hoogte is afhankelijk van het type matras dat de klant gekozen heeft maar elke basis bestaat uit een katoenen laag waarop de springveren gelegd worden en daar overheen komt een laag vlas en daarop komt het paardenhaar en de wol te liggen. Als je gekozen hebt voor een zgn. Continentaal bed dan ligt er bovenop je matras nog een los matras en daarop komt dan het topmatras. Dit 2e matras wordt wederom gevuld met een aantal lagen paardenhaar en schapenwol en ook hier zijn de lagen afhankelijk van het type bed dat je gekozen hebt. (Ik kom morgen terug op de verschillende type Hästens bedden.)

Daarna zijn we meegenomen naar een apart gedeelte van de fabriek en daar worden de topbedden van Hästens gemaakt, de Vividus serie. (Oa. Tom Cruise ligt op een Vividus bed.) Bij de Vividus bedden worden nog meer lagen wol, paardenhaar en andere luxe materialen gebruikt en momenteel zijn de wachttijden op dit type bed al zo’n 6 maanden, want er  worden maar max. 4 bedden per week gemaakt. Er is altijd een wachttijd voor een Hästensbed aangezien elk bed pas gemaakt wordt als er een bestelling is gedaan, dus moet je toch wel zo rond de 3 tot 6 weken geduld hebben.

Na het bezoek aan de Hästensfabriek zijn we ’s middags naar de Hästens Flagship store in Köping gegaan en daarover morgen meer…

 

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com