You are here: Home » In & om het huis » Snoeien in voor- of najaar

Snoeien in voor- of najaar

geschreven door testman

Physalis alkekengi skelet

Ergens tussen oktober en maart kunnen vaste planten, heesters en bomen worden geknipt en gesnoeid.
Veelal gebeurt dit aan het begin van die periode, wat eigenlijk eeuwig zonde is!
Onder het mom van winterklaar maken, wordt alles aangepakt, zodat de tuin er weer netjes en verzorgd bij lijgt en voorlopig geen onderhoud meer vergt. Een practische reden, maar erg jammer!
Een wintertuin is zo mooi. Om die, maar nog veel meer redenen is het juist goed om de tuin met rust te laten tot het voorjaar.
Het wintersilhouet van veel planten geeft de tuin een sprookjesachtige sfeer, uitgebloeide grassen en gedroogde zaaddozen zijn prachtig. Het afgestorven blad van vaste planten beschermt de planten tegen vrieskou. Kleine dieren, padden en insecten vinden een schuilplaats in bladhopen, tussen potten of oude tegels. Daarnaast zullen struiken en bomen die voor de winter gesnoeid worden, zich minder snel herstellen dan wanneer gesnoeid word in het voorjaar. In de wintermaanden gaan planten in rust en zullen alleen energie steken in hun wortelgestel.

Vaak wordt uit practische overwegingen gekozen voor een snoeibeurt in het najaar; bv. omdat het blad nog aan de takken zit, waardoor geen vallend blad geveegd hoeft te worden. Of juist als het blad gevallen is, omdat de structuur van het takkengestel dan goed zichtbaar is wat het snoeien overzichtelijk maakt. En soms weet men niet beter…

Ik vind persoonlijk een bolboom met een volwaardig takkengestel in de winter veel aantrekkelijker dan een geknotte stam zonder ook maar een tak. Als je deze bolboom knot in oktober heeft ie tot april geen takken en geen blad. 6 maanden van het jaar dus een kale stam!

snoeien
Snoei hem in maart, je hebt de hele winter een mooi silhouet. En een maand na het snoeien begint de boom alweer uit te lopen en is hij in korte tijd weer helemaal groen!
Heesters idem dito!

Gerelateerde artikelen

2 reacties

Hans Pardoel 18 november 2009 - 09:45

Ten eerste ben ik groot voorstander van een mooi winterbeeld in de tuin. Maar voor het snoeien van knotbomen in maart ben ik geen voorstander. Als je in september heesters en bomen snoeit hebben de wonden minder last van invriezen en dus ook van dierlijke indringers. Met name de nieuwe scheuten van de bolacacia neigen nogal eens bij het groeien om te knakken op de aanhechting met de knot. En voor bepaalde lage planten is het voor de winter juist niet wenselijk dat er boomblad op blijft liggen, omdat ze dan wegschimmmelen. In bostuinen en parken is de beplanting hierop geselecteerd en kan het gevallen blad wel blijven liggen. In particuliere tuinen waar men weinig onderhoud wil hebben is het verwijderen van blad echter vaak noodzakelijk om het daaronder ingewaaide onkruidzaad geen humus tot ontkiemen te geven.

Reageer
Hans Pardoel 18 november 2009 - 09:45

Ten eerste ben ik groot voorstander van een mooi winterbeeld in de tuin. Maar voor het snoeien van knotbomen in maart ben ik geen voorstander. Als je in september heesters en bomen snoeit hebben de wonden minder last van invriezen en dus ook van dierlijke indringers. Met name de nieuwe scheuten van de bolacacia neigen nogal eens bij het groeien om te knakken op de aanhechting met de knot. En voor bepaalde lage planten is het voor de winter juist niet wenselijk dat er boomblad op blijft liggen, omdat ze dan wegschimmmelen. In bostuinen en parken is de beplanting hierop geselecteerd en kan het gevallen blad wel blijven liggen. In particuliere tuinen waar men weinig onderhoud wil hebben is het verwijderen van blad echter vaak noodzakelijk om het daaronder ingewaaide onkruidzaad geen humus tot ontkiemen te geven.

Reageer
Hans Pardoel 18 november 2009 - 09:45

Ten eerste ben ik groot voorstander van een mooi winterbeeld in de tuin. Maar voor het snoeien van knotbomen in maart ben ik geen voorstander. Als je in september heesters en bomen snoeit hebben de wonden minder last van invriezen en dus ook van dierlijke indringers. Met name de nieuwe scheuten van de bolacacia neigen nogal eens bij het groeien om te knakken op de aanhechting met de knot. En voor bepaalde lage planten is het voor de winter juist niet wenselijk dat er boomblad op blijft liggen, omdat ze dan wegschimmmelen. In bostuinen en parken is de beplanting hierop geselecteerd en kan het gevallen blad wel blijven liggen. In particuliere tuinen waar men weinig onderhoud wil hebben is het verwijderen van blad echter vaak noodzakelijk om het daaronder ingewaaide onkruidzaad geen humus tot ontkiemen te geven.

Reageer

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com