You are here: Home » In & om het huis » Van tuinontwerp naar aanleg

Van tuinontwerp naar aanleg

geschreven door testman

Eerder schreef ik over het verschil tussen hovenier en ontwerper en de keuze die je maakt als je aan een nieuwe tuin begint.(artikel tuinontwerper of hovenier 29 mei jl.).
Als je kiest voor een ontwerper, die dus tekent maar niet aanlegt, waar moet je dan met je tuinontwerp heen?

In deze tijd is het niet zo voor de hand liggend dat elke tuin wordt aangelegd door een erkend hovenier. Vaak gaan mensen zelf aan de slag of kennen ze iemand die een handje wil helpen bij het straatwerk of de schutting.
Prima natuurlijk. Een tuin kost nu eenmaal een hoop geld en ik wil klanten niet opleggen een hovenier in de arm te nemen. Waar het mij om gaat is dat het ontwerp goed is, dat er niet bezuinigt wordt op een goed plan en dat mijn tekeningen zo duidelijk zijn dat eenieder ze kan lezen om het ontwerp te kunnen realiseren.

Wél wil ik het totale plaatje kunnen aanbieden indien de klant dat wenst. En dat is de reden dat ik samenwerk met een goede hovenier; Hans Smienk van Casco Tuin de Meern.
Voordeel van deze samenwerking is dat hij mijn werk kent en ik het zijne. We hebben tussentijds contact over ontwerp en werkzaamheden en dit komt het ontwerp alleen maar ten goede.
Een hovenier die contact heeft met de ontwerper zal meedenken en consequent vast houden aan de tekeningen, terwijl de bevriende collega van de buurman misschien zou kiezen voor de makkelijkste weg en wat aanpassingen doen wanneer het toevallig beter uitkomt….
Soms gaan daardoor belangrijke elementen uit het ontwerp verloren. Zeker in kleine tuinen is over elke cm. nagedacht en dan komt het heel nauw. Een pad 10 cm verleggen kan ontwerptecnisch grote gevolgen hebben. En dat zou zonde zijn.
Mijn klanten hebben goede ervaringen met Casco Tuin en dat is prettig om te horen.

Ik wil mijn klanten de vrijheid geven om zelf een hovenier of uitvoerder te kiezen, maar daarnaast ook een totaalplaatje aan kunnen bieden.
Het geeft mij het gevoel mee te denken en daarnaast de keuze van de klant te respecteren, bovendien houdt het me scherp de tekeningen zo leesbaar mogelijk te maken.
Toch raad ik aan, als de financiele middelen er zijn, een goede hovenier in de arm te nemen.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com