You are here: Home » In & om het huis » Tijdsbestek tuinontwerp

Tijdsbestek tuinontwerp

geschreven door testman

Na een lange stilte, tijdens een hectisch voorjaar, toch even een moment gevonden om even te schrijven; al was het alleen maar om te vertellen wat er nou eigenlijk allemaal komt kijken bij het ontwerpen van een tuin.
Hoeveel tijd gaat er nou werkelijk zitten in het hele traject?
Ik krijg dit voorjaar zoveel telefoontjes van mensen die ‘volgende week’ in hun nieuwe tuin willen zitten, dat het tijd wordt eens uit te leggen dat er heel wat moet gebeuren voordat een ontwerp zover is, gerealiseerd te worden.

Ik snap dat de vraag van een ontwerp voor een nieuwbouwtuin nou eenmaal volgt na de oplevering van de woning. (En of dat nou in het voorjaar, zomer of najaar is, daar is niets over te zeggen). Wel kun je ruim voor de opleverering een tuinontwerper benaderen en bedenken wat je eigenlijk allemaal wilt in die nieuwe tuin als het dan straks zover is.

Want daar begint het: Met de wensen van de bewoners!
Wanneeer die wensen geinventariseerd zijn, na een kennismakingsgesprek, wordt een offerte gemaakt voor de doorgenomen te nemen stappen.
De tuin moet worden opgemeten en de eerste schetsen worden gemaakt.
Die schetsen worden in een volgend bezoek toegelicht en eventueel aangepast totdat ze volledig naar wens zijn.
Als dat zo is, wordt de tekening definitief gemaakt. Er wordt een sfeerimpressie met plattegrond op schaal gemaakt, een vogelvlucht tekening die een ruimtelijk beeld schept en een matenplan, wat van belang is voor de hovenier.
Deze tekeningen worden aangevuld met een materialenlijst, waarin duidelijk is omschreven welke materialen zijn toegepast.

Het plan is nu bijna compleet: Er ontbreekt nog een beplantingsplan.
Een beplantingsplan is bijna het tijdrovendste deel van het geheel.
Elke ligging is anders; de grondsoort speelt een rol, net als de zon en de schaduw.
De oppervlakte van de tuin; hoe groot wordt een boom eigenlijk en hoe groot wil ik dat ie wordt? Is die struik goed in toom te houden? Daarnaast natuurlijk de wensen van de bewoners: Onderhoudsvrij, wild, strak, rustig, bont, sober, wintergroen, bloemrijk….
Niet alleeen de plantkeuze wordt in het beplantingsplan vermeld; er wordt een bestellijst gemaakt, een tekening met aantallen en plaats van de beplanting in het ontwerp.Daarnaast maak ik nog een snoei- en verzorgings overzicht, zodat je terug kunt lezen hoe en wanneer welke plant graag verzorgd en gesnoeid wordt.

Al met al dus een behoorlijke lijst! Als je er daarnaast vanuit gaat dat ik gemiddeld 3 keer langs kom in het gehele traject, valt het dus niet mee dit in zo’n korte tijd te realiseren.
Het ontwerpen van een tuin neemt dus meer dan een week in beslag! Om een gemiddelde te noemen; een tuin ontwerpen neemt ongeveer 4-6 weken in beslag.

Ik ben vaak gelijktijdig met meerdere projecten bezig. Ik moet mijn tijd verdelen. Uiteraard werk ik elke tuin met evenveel zorg en creativiteit uit.

De boodschap voor eenieder die aan een nieuwe tuin toe is: Begin er op tijd mee!

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com